Oplossingen Diensten Contact

  

 

            Zoeken  Contact 

 Navigatie
 
 Evenementen

Binnenkort volgt een nieuwe planning.

Archief evenementen...

    

Kamervragen van Groenlinks

19 december 2003.

OpenSesame ICT heeft in samenwerking met GroenLinks een aantal kamervragen geformuleerd betreffende specifieke problemen voor aanbieders van Open Source software bij overheidsaanbestedingen. Deze vragen zijn op 19 december 2003 door het kamerlid Vendrik (GroenLinks) aan de minister van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties en de minister van Economische Zaken aangeboden.


1.       Is in het kader van het bevorderen van innovatie en ondernemerschap gekeken naar de wijze van aanbesteden door de overheid en in hoeverre zich hierbij specifieke problemen voordoen voor jonge en kleine ondernemingen in het algemeen? Zo ja, wat waren de uitkomsten hiervan? Zo nee, lijkt het de ministers zinvol hier alsnog onderzoek naar te doen?

2.       Is in het kader van het POSSOS gekeken naar de wijze van aanbesteden door de overheid en in hoeverre zich hierbij specifieke problemen voordoen voor bedrijven die open source software aanbieden? Zo ja, wat waren de uitkomsten hiervan? Zo nee, lijkt het de ministers zinvol hier alsnog onderzoek naar te doen?

3.       Werpen de eisen op het gebied van financiële en economische draagkracht en de technische bekwaamheid waarbij omzetgegevens worden gevraagd specifieke problemen op voor aanbieders van open source software?

4.       In hoeverre vormen de eisen die aan ondernemingen gesteld worden (minimaal 5 jaar bestaan, liquiditeit, jaarverslagen en dergelijke) gezien de ontwikkeling van dienstverleners (het betreft hier naar de aard van het fenomeen vaak jonge ondernemingen) die zich specialiseren in open source software een (onnodige) hindernis op?

5.       In hoeverre kunnen deze aanbieders zich aansluiten bij een grote bestaande ICT dienstverlener? Kan de minister daarbij ingaan op het feit dat de betreffende leveranciers langdurige partnerovereenkomsten hebben met bestaande product leveranciers en daarom mogelijk terughoudend zijn in het invoeren van alternatieve oplossingen?

6.       Welke voordelen heeft dit aangaan van partnerschappen voor de overheid als klant en in hoeverre rechtvaardigt dit het feit dat een extra partij marge maakt en daardoor de kosten verder verhoogt? Hoe hoog zijn in de regel de marges die grotere partijen rekenen om het kleinere partijen mogelijk te maken diensten en producten te leveren aan de overheid?

7.       Welke mogelijkheden bestaan er om bij de aanbesteding door de Nederlandse overheid binnen de bestaande wettelijke kaders meer rekening te houden met de specifieke kenmerken van leveranciers van open source software om zo een meer 'level playing field' tot stand te brengen?

8.       Welke mogelijkheden bestaan er om bij de aanbesteding door de Nederlandse overheid binnen de bestaande wettelijke kaders meer rekening te houden met de specifieke kenmerken van jonge en kleine ondernemers om zo innovatie en ondernemerschap te bevorderen?

 


Copyright © 2002-2024 OpenSesame ICT. All Rights Reserved. Disclaimer.
[[[onestat:]]]